LAS NAVES ACULL UNA JORNADA DE REIVINDICACIÓ DEL DRET A L’ENERGIA I LA LLUITA CONTRA LA POBRESA ENERGÈTICA

En el context de celebració de la Setmana del Dret a l’Energia, Las Naves acollirà demà una jornada d’encontre i treball sobre aquesta temàtica. Ponents experts i expertes en eficiència energètica, energies sostenibles i renovables, així com agents de serveis socials i personal investigador de diverses
universitats i participants de projectes, intervindran durant tot el dia en diverses xarrades enfocades en la lluita contra la pobresa energètica. Entre les diferents qüestions que es tractaran estaran els avanços en la lluita contra la pobresa energètica, l’atenció a famílies i persones majors en situació de vulnerabilitat i la manca de confort a les seues llars. Coneixerem, a més, projectes europeus que treballen en aquesta línia com WellBased o PowerUp, liderats o participats per Las Naves i València Clima i Energia.

El regidor d’Innovació i Gestió del Coneixement de l’Ajuntament de València, Carlos Galiana, subratlla que projectes com WellBased, “que encapçalem des de València, serviran per treballar conjuntament amb altres països en el disseny de plans per combatre la pobresa energètica. Aquesta lluita ha de ser col·lectiva”

Durant la jornada també es tractaran les solucions comunitàries energètiques de València, amb experiències com la de Castellar- L’Oliveral, Tendetes o la Verge dels Desemparats, i es detallarà un mapatge i Pla contra la pobresa energètica elaborat per Aeioluz i València Clima i Energia.

Oficines de l’Energia

El regidor d’Emergència Climàtica i Transició Energètica, Alejandro Ramón, destaca que des de l’Ajuntament de València “tenim el compromís de lluitar contra la pobresa energètica. Fem polítiques per a les persones pensant sobretot en els mes vulnerables. Per això hem estés els serveis de l’Oficina de l’Energia als barris de València més humils. Un dels objectius de l’Oficina de l’Energia és que la transició energètica no deixe a ningú enrere. Si algú no sap si té dret al Bo Social o té dificultats per a entendre les seues factures o necessita la intervenció dels serveis socials per a assegurar el seu subministrament elèctric… en l’Oficina de l’Energia municipal estem per a ajudar-lo”.

Per la seua banda, la regidora de Serveis Socials, Isabel Lozano afegeix: “és fonamental que tota la ciutadania conega que té dret a l’energia, és a dir, que té dret a tindre subministraments d’aigua, de llum i de gas. L’Ajuntament de València està ací per a evitar el tall dels subministraments, per ajudar amb recursos econòmics a pagar deutes i també per a millorar la confortabilitat de la
seua llar perquè tinga una vida veritablement digna i confortable”.

Per últim la jornada oferirà també una mirada entorn l’avaluació sobre la situació energètica en València, amb la participació de la Universitat Politècnica de València i Las Naves, i altra cap a l’exterior amb la intervenció dels treballs de la Universidad Politécnica de Madrid i consultores de Barcelona.


La Misión Climática en la Capital Verde Europea 2024

Actualment València està treballant en la Missió Climàtica València 2030, primera missió de l’estratègia d’innovació Missions València 2030, amb l’objectiu de convertir a València en una ciutat climàticament neutra. Tots aquests nous projectes estan alineats amb aquesta. A més, la ciutat ja forma part de les 112
ciutats que la Comissió Europea ha seleccionat dins de la missió «ciutats intel·ligents i climàticament neutres».

La Missió Climàtica és un dels quatre àmbits prioritaris del projecte de València, Capital Verda Europea 2024, juntament amb la millora de la infraestructura verda de la ciutat, la mobilitat sostenible i recuperació de l’espai públic, i l’alimentació saludable.