CELEBREM EL DIA DE LA DONA I LA XIQUETA EN LA CIÈNCIA

L’Oficina de l’Energia divulga l’aportació de les dones a la investigació en matèria energètica al llarg de la Història i prepara una exposició de Dones de Ciència en la seua seu del barri d’Aiora.

L’11 de febrer se celebra a tot el món el Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència, una data declarada per l’Assemblea General de Nacions Unides en 2015 amb la finalitat d’aconseguir l’accés i la participació plena i equitativa en la ciència per a les dones i avançar en la igualtat de gènere. Enguany l’efemèride se centra en el paper de les dones en relació amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible, un dels quals és la producció d’energia assequible i no contaminant.

Per això, enguany la Fundació València Clima i Energia, que gestiona l’Oficina de l’Energia municipal, ha volgut sumar-se als actes que se celebren a tot el món posant en valor l’aportació històrica de les dones científiques en la investigació energètica.

Per a Alejandro Ramon, regidor d’Emergència Climàtica i Transició Energètica, “una societat igualitària i inclusiva ha de valorar el treball de les dones que s’ha vist silenciat al llarg de la Història. És important divulgar la seua aportació als avanços en investigació perquè encara hui les xiquetes tenen dificultats per a trobar referents femenins. Treballar per la transició energètica també és treballar per la inclusió de les dones en la investigació energètica”

Dones amb energia

L’Oficina de l’Energia ha decidit recollir en una publicació l’aportació de les dones científiques en matèria energètica al llarg de la Història i divulgar el seu treball a través del Butlletí mensual que envia als seus més de la mil subscriptors; a més difondrà els seus avanços investigadors en les xarxes socials de la Fundació València Clima i Energia fins al pròxim 8 de març.  La campanya divulgativa culminarà amb l’exposició  “Dones de Ciència”, que podrà veure’s entre l’1 i el 15 de març en la seua oficina del barri d’Ayora, al carrer José Maria Haro. Es tracta d’una col·laboració amb l’Aula Violeta organitzada per Dones de Xirivella en Acció que mostra els èxits aconseguits per 69 dones, i generalment silenciats, entre el segle XVIII i principis del XX en diferents disciplines científiques.

“La ciència i la investigació no tenen sexe. –Ha afegit Alejandro Ramon- La meitat de la població són dones i cal incentivar que les dones amb capacitat investigadora tinguen les mateixes oportunitats que els homes. Les xiquetes han de veure que la ciència no és una cosa d’homes, que sempre hi ha hagut dones investigadores, encara que hagen tingut menys visibilitat”

Entre les figures que destaca l’Oficina de l’Energia es troba la de Lucia Galeazzi que en el segle XVIII va descobrir al costat del seu marit el primer sistema tancat de conducció del flux energètic, que més endavant seria fonamental perquè Volta desenvolupara la seua pila elèctrica. O Lisa Meitner, que a principis del segle XX va ser la primera a detectar el positró (l’antipartícula de l’electró).

Entre els casos més curiosos es troba Alice H. Parker, doblement discriminada com a dona i negra, que en 1919 va patentar la primera caldera que proporcionava calefacció central en edificis i cases. O el de Hedy Lamarr, una actriu de Hollywood dels anys 30 que compta amb una estrela en el Passeig de la Fama de Los Angeles, de la qual poca gent sap que va estudiar enginyeria i que va codesenvolupar un sistema per a interceptar els torpedes durant la 2a Guerra Mundial, un mètode que s’empra encara hui dia per als sistemes de posicionament per satèl·lit (com el GPS) i va ser el precursor del wifi.