L’AJUNTAMENT DE VALÈNCIA SELECCIONA 130 LLARS PER A UN ESTUDI EUROPEU SOBRE SALUT I POBRESA ENERGÈTICA

La regidoria d’Emergència Climàtica i Transició Energètica de l’Ajuntament de València i la Fundació València Clima i Energia han iniciat el procés de selecció de llars valencianes per a participar en el projecte europeu WellBased, un projecte que coordina a nivell europeu Las Naves, centre d’innovació de l’Ajuntament de València.

En una primera fase es donarà prioritat a les llars dels barris de Camins al Grau, Algiròs i Poblats Marítims que tinguen dificultats per a pagar els subministraments energètics o problemes a l’hora de mantindre una temperatura adequada i condicions de confort en la llar.

Per a Alejandro Ramon, regidor de Transició Energètica, “la salut està reconeguda habitualment com un dret bàsic per a qualsevol ciutadà. No obstant això, l’accés a l’energia assequible i segura no es reconeix com a tal. És innegable que disposar d’una energia suficient per a satisfer les necessitats vitals bàsiques té un impacte en la salut física i mental de les persones”.

Carlos Galiana, regidor d’Innovació, ha afegit que “el projecte Wellbased vol contribuir a visibilitzar les situacions de pobresa energètica i el seu impacte en la salut de la nostra ciutat, així com establir i implementar estratègies per a reduir-la. És un projecte que ens posa de front contra esta problemàtica, la qual és encara més visible amb la pujada del preu de la llum”.

Sensors en el domicili i revisions mèdiques de salut

L’objectiu del projecte és empoderar energèticament les llars, assessorar-les per a pagar el just pels subministraments energètics com el gas o l’electricitat i millorar la salut dels membres de la família.

Per a això, durant díhuit mesos, les llars que participen en el programa permetran que els tècnics del projecte facen un seguiment dels seus consums i despeses en subministraments energètics, recopilant factures i accedint a la lectura del seu comptador de manera remota. També mesuraran de manera contínua la temperatura, la humitat i el CO₂ de les llars gràcies a la instal·lació en el domicili d’un sensor autònom. A més, durant eixe període, de manera regular, s’estudiarà l’estat de salut dels membres de la família prenent dades, per exemple, de la tensió arterial, la saturació d’oxigen, la capacitat pulmonar o la qualitat del somni. En total en tota Europa participaran en aquest estudi aproximadament 875 persones, unes 180 valencianes. Totes aquestes dades, tindran un tractament confidencial i ajudaran a establir una relació sobre l’impacte que té en la salut l’accés a l’energia.

Segons Alejandro Ramon “a la ciutat de València una de cada cinc llars està en risc de no poder pagar la factura de la llum i la situació s’està agreujant amb la crisi energètica i l’escalada de preus. Aquest tipus d’estudis permeten que l’Administració millore les seues polítiques per a fer-les més justes, saludables i inclusives. Volem que el Dret a l’Energia siga una realitat en els barris de València”

WellBased és un projecte europeu que compta amb un pressupost de 5,1 milions d’euros, dels quals aproximadament 1,6 milions s’invertiran a València. A més de València l’estudi es durà a terme a les ciutats de Heerlen (Països Baixos), Leeds (el Regne Unit), Edirne (Turquia), Obuda (Hongria), Jelgava (Letònia) i la ciutat de Skopje, a Macedònia del Nord, com a observadora.

El projecte, en el qual també col·laboren entre altres la Universitat de València i l’Hospital Clínic de València, es coordina a nivell europeu des de l’Ajuntament  de València pel centre d’innovació Las Naves i el procés de selecció el duu a terme  la Fundació València Clima i Energia.

Per a formar part d’aquest estudi, els particulars que ho desitgen poden posar-se en contacte amb la Fundació València Clima i Energia en el tel. 96 106 15 82 – 657 815 577 o a través del correu escoladretenergia@climaienergia.com.